Spelguide för rookies

En guide för dig som är ny på betting

Alla har vi någon gång varit nya sportsbettare och då kan vissa saker se knepiga ut. Men vi ska göra vårt bästa för att lyckas förklara de allra vanligaste spelalternativen.

Spela hos BetWay

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos BetWay

Spela hos Coolbet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Coolbet

Spela hos NordicBet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos NordicBet

De olika spelalternativen

Kikar man igenom utbudet bland spelbolagen hittar man mängder av olika spelvarianter. Vi förklarar kortfattat här vad de olika spelen innebär.

1X2
Detta är en av de absolut vanligaste spelalternativen som spelas. Du väljer det utfall som du tror att det kommer sluta. 1 betyder hemmavinst, X betyder oavgjort och 2 betyder bortavinst.

Handikapp
Tror du att ett lag kommer vinna stort så kan du gå in och betta handikappspel. Bettar du exempelvis “Hemmalag -1” så krävs det att hemmalaget vinner med minst 2 mål för att du ska vinna.

Båda lagen gör mål (BLGM)
Här kan du välja två alternativ. “Ja” eller “Nej” och du väljer helt enkelt om du tror att båda lagen gör mål, eller om de inte gör det.

Draw no bet (DNB)
Är du osäker på om ditt lag kommer att vinna så kan du gardera upp det med ett DNB-spel. Det betyder att om matchen slutar oavgjort så voidas ditt spel. Detta ger lägre odds än att spela “1X2”.

Över/under mål
Här väljer du hur många mål du tror det blir i matchen. Oftast brukar linan ligga på över/under 2.5 mål. Spelar du över så krävs det att det blir minst 3 mål, spelar du under så får det inte bli fler än 2 mål.

Moneyline (ML)
Detta är som “1X2” fast här inkluderas även övertid och ev. straffar. Du kan därför endast betta på hemmalag / bortalag när du bettar på ML.

Halvtid / Fulltid (HT/FT)
Här kan man betta på utfall i halvtid samt fulltid. Tänk på att båda utfallet måste vara rätt för att du ska vinna. Exempelvis 1/1 så bettar du att hemmalaget leder i halvtid samt vinner matchen.

Kombinationsspel (dubblar, tripplar etc)
Här kan du välja att lägga flera olika spel i ett kombinationsspel. Återigen så krävs det att samtliga spel går in för att du ska vinna. Oddsen på varje enskilt spel gångras med de övriga oddsen. Spelar du på en 2-oddsare och en 3-oddsare i en dubbel så får du 6 gånger pengarna om båda sitter.

Asian handicap

Förutom vanliga handikapp, såkallat europeisk handikapp, så har du även något som kallas ‘Asian Handicap’. Skillnaden mellan dessa spel är att det finns betydligt fler “nivåer” av handikapp att spela på om du väljer det senare. Exempel:
Asian Handicap +0: Inget handicap på valt lag, men fortfarande bara 2 utfall. Slutar matchen oavgjort så får man pengarna tillbaka, samma spel som DNB.

Asian Handicap -1/-2/-3 osv: Alla “heltal” ger pengarna tillbaka om matchen slutar oavgjort efter att du dragit av vald lina. Om du har -1 AH på hemmalaget som vinner med endast 1 måls marginal så får du pengarna tillbaka. Full vinst om de vinner med 2 mål eller fler, förlust vid oavgjort eller sämre. Detta gäller även om du väljer +1/+2/+3 osv på underdogen. Sitter man på +2 och laget förlorar med 2-mål så får man pengarna tillbaka. Endast ett mål = vinst. Förlust med 3 mål eller fler = torsk.


Asian Handicap -1.5/-2.5/-3.5 osv:  Kanske enklast att hålla reda på. -1.5 på ett hemmalag som vinner 2-0 eller mer = vinst då resultatet blir “0.5 – 0”. Samma tänk vid +hcp. +2.5 på ett bortalag som förlorar 2-0 = vinst. 


Asian Handicap -0.25/-0.75/+1.25 osv: Samtliga AH-linor som skrivs med kvartsbollar är egentligen en förkortning. -0.25 skulle exempelvis vara “Asian Handicap 0.0 -0.5” hos Bet365. Insatsen blir då uppdelad på två olika spel. Vi vet att +0 är samma som draw no bet, -0.5 är samma som en rak vinst. Vinner laget du spelat -0.25 på så får du full utdelning, men skulle det bli ett oavgjort resultat så får du åtminstone tillbaka halva insatsen, eftersom hälften placerats på -0.5 och hälften på +0. Har du istället tagit +0.25 på samma lag och det blir ett X så får du tillbaka halva insatsen som placerades på +0 och får vinst på halva insatsen som placerades på +0.5. 
Exempel: Djurgårdens IF -0.75 spelas med 100 kr mot Elfsborg till 2x pengarna. Matchen slutar 2-1 till DIF. Halva insatsen (50 kr) som placerats på -0.5 får vi vinst på, ergo 50×2 = 100 kr.


Andra halvan har placerats på -1 (kom ihåg, -0.75 ligger mittemellan -0.5 och -1, därav förkortningen). Där blir det pengarna tillbaka eftersom det endast skiljer ett mål emellan lagen. 50 kr tillbaka. Alltså blir utdelningen 150 kr på 100 kr satsade.


Viktigt, Asian Handicap Live: Om du placerar ett asian handicap på en pågående match så nollställer du måltavlan. Skulle hemmalaget ligga under med 0-1 när du kliver på hemmalaget -0.5 så måste hemmalaget med andra ord vinna matchen efter placerat spel. De behöver inte vända matchen från 0-1 till 2-1 för att du ska vinna, utan det räcker med att slutresultatet blir 1-1, eftersom du trots allt tog -0.5 FRÅN 0-1.

Spela hos BetWay

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos BetWay

Spela hos Coolbet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Coolbet

Spela hos NordicBet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos NordicBet